Jõulusink
Meeldib
2 3
Sobib mulle
50%


Liigitus

Pearoog, Sealiha, Sisaldab liha, Sisaldab sealiha, Sisaldab teravilja, Uus aasta, Varu aega, Keeruline valmistada, Ei sisald. piimatooteid, Laktoosivaba, Jõulud

Jõulusink

4 portsjonit
Varu aega
Keeruline valmistada

 

Mahlase ja maitsva prae saladus on sügavkülmutatud singi aeglane ülessulatamine ja piisavalt madalal temperatuuril küpsetamine. Vt traditsioonilise jõulusingi õpetust.

Lisa

Koostisosad

  • 1
    (u 6 kg) soolatud jõulusink
  • Lisaks:
  • küpsetuskott
  • lihatermomeeter
  • Paneering:
  • 4 sl
    sinepit
  • 2 sl
    fariinsuhkrut
  • 1 dl
    riivsaia
  • (terveid nelke või tähtaniisi kaunu)
 

Valmistamisjuhend

Tõsta sügavkülmutatud soolasink enne küpsetamist aegsasti sulama. Lase singil sulada pakendis. Umbes 6-kilose singi sulamisaeg külmikus on 2–3 ööpäeva. Paar tundi enne küpsetamist tõsta sink toatemperatuurile. Parima tulemuse saad siis, kui singi sisetemperatuur ahjupanekul on umbes +10 kraadi. Jälgi, et sink liigselt ei soojene.

Eemalda sink pakendist. Kui sink on võrgu sisse mähitud, jäta võrk küpsetamise ajaks alles. Pane sink küpsetuskotti ja sulge kott. Lõika küpsetuskoti ülanurka väike õhuava. Küpsemise jälgimiseks kasuta lihatermomeetrit. Vajuta lihatermomeeter singi kõige paksemasse kohta nii, et selle ots puutub vastu konti. Kuumuta ahi 200 kraadini. Tõsta sink ahjuplaadile, kamar ülespoole. Lükka sink ahju nii, et lihatermomeetrit on lihtne jälgida. Küpseta sinki alguses umbes 12 tundi 200 kraadi juures, seejärel vähenda ahju temperatuur 125 kraadini. Küpseta, kuni lihatermomeeter näitab 80 kraadi. Küpsetusaeg on umbes 50 minutit ühe kilo kohta. Küpsetusaeg oleneb singi suurusest, kujust, algtemperatuurist ja isegi kondisusest.

Lase ahjust võetud küpsel singil 15–20 minutit jahtuda. Eemalda küpsetuskott ja kalla küpsetusleem nõusse. Eemalda singi küljest võrk ja nahk ning osa pekist. Tõsta ahju temperatuur 250 kraadini. Sega omavahel sinep ja fariinsuhkur. Määri segu singi pinnale ja raputa peale riivsai. Pruunista, kuni paneering võtab ilusa värvi. Soovi korral vajuta singi sisse kaunistuseks terveid nelke või tähtaniisi kaunu.

Sink säilib kauem, kui hoida seda kogu aeg fooliumiga kaetult külmas. Lõika valmis serveerimiseks vajalik kogus ning hoia sinki toatemperatuuril võimalikult lühikest aega.