Uus ePrisma testversioon on avalik. Tule ja testi meie tulevast epoodi (hetkel veel tellida ei saa) ning anna tagasisidet. Töötame kõvasti, et avada võimalus toodete tellimisele ja pakkuda muid funktsioone! 🙂
Kõik grillimiseks vajalik ühest kohast! Vaata grillimise tooteid siit 🍖♨️🔥🥩🥓🍳 Ajavahemikus 29.04-30.04 toome kaubad sulle koju kõigest 2,00€ eest!
Hea ePrisma klient! 01.05 on kojuveo teenus suletud. Palume vabandust võimalike ebamugavuste pärast.

Eesti Toidupanga andmetel on võrreldes eelmise aastaga toidupangalt abi otsivate inimeste hulk kasvanud ning keskmiselt saab igal nädalal toiduabi 19 400 inimest. 31. oktoobril tähistatava rahvusvahelise säästupäeva puhul kutsutakse nii ettevõtteid kui eraisikuid üles tegema koostööd, et vähendada toidukadu ning toetada abivajajaid.

Toidupanga tegevjuhi Piet Boerefijni sõnul on elukalliduse tõus pannud inimesi üha rohkem otsima täiendavat tuge ning toiduabivajajate arv kasvab iga aastaga. „Toit on Eestis väga kallis, eriti tervislik toit. Tänavu on kuue kuu jooksul jagatud 2,41 miljonit kilo toitu, millest 2 miljonit kilo moodustab päästetud toit, mida firmad erinevatel põhjustel ei saa müüa,“ lisas Boerefijn.

Endise Keskkonnaministeeriumi 2021. aastal tellitud uuringust selgub, et Eestis tekib 167 000 tonni toidujäätmeid aastas. Toidujäätmetest poole ehk ligikaudu 84 000 tonni moodustab raisku läinud toit ehk toidukadu. Kogu toidutarneahela jooksul Eestis raisatud toidu väärtus kokku on hinnanguliselt 164 miljonit eurot aastas.

„Suure inflatsiooni, Ukraina sõja, käibemaksu tõusu ja majanduse raske olukorra tõttu prognoosime, et abivajajate arv võib veel tõusta. Me palume kõiki kauplusi, tootjaid, maaletoojaid, talunikke, sööklaid ja HoReCa sektorit annetada oma müümata toit toidupangale,“ ütles Boerefijn. Ka eraisikud võivad toidupangale oma aiasaaduste (õunad, kõrvitsad jne) ülejääke anda.

Eesti Toidupangaga on üle kümne aasta teinud koostööd Prisma Peremarket, suunates kauplustes ülejääva toidu abivajajate toetamiseks. 2022. aastal aitas koostöö Toidupangaga päästa Prismal äraviskamisest 206 tonni toitu ja suunata see abivajajatele.

Prisma Peremarketi kommunikatsiooni- ja vastutustundliku ettevõtluse juht Kristiina Tamberg toob välja, et tarbijatrendid soodustavad praegu korraga nii toidu säästmist kui raiskamist. „Läbi terve viimase aasta on tõusnud tänase kuupäeva allahindluskleepsuga toidukaupade ostmine, mis aitab kaasa toidu säästmisele. Samas jäävad varasemast sagedamini kauplusse seisma kallimad toiduained,“ sõnas Tamberg. „Toetame allahindluskleepsuga toodete müüki, tõstes neid kaupluses esile kui võimalust aidata kaasa toidusäästmisele. Juba kaks aastat pakume ka smuutikaste, millesse pakendatakse üksikuks jäänud või plekiga, kuid igati söögikõlbulikud puuviljad. Neid müüakse soodsa hinnaga ning need on äärmiselt populaarsed,“ rääkis ta.

Tamberg lisas, et kaupluste tööprotsesside poolelt on Prisma järjepidevalt tegelenud müügiprognooside täpsuse tõstmisega ja tellimuste vormistamisega vastavalt sellele.

Enamiku Prisma kaupluste juures asuvad Eesti Toidupanga annetuskastid, kuhu kõik soovijad saavad annetada toiduaineid abivajajate toetuseks.

Eestis on 16 toidupanka. Neil on võimalik oma tööd teha ainult tänu sellele, et igal nädalal aitavad 350 vabatahtlikku pakkida ja transportida, ligikaudu 50 firmat annetavad regulaarselt toitu ning 250 heategevusorganisatsiooni ja 75 omavalitsust aitavad seda jagada.

31.oktoobril on ülemaailmne säästupäev, mida Rahvusvahelise Hoiupankade Instituudi algatusel peetakse alates aastast 1925. Algselt raha säästmisele suunatud tähtpäev on laienenud igat liiki kokkuhoiu esile tõstmiseks, kus toidu säästmisel on oluline roll.