Liigitus
Koostisosad
-
4 lmarju (näiteks vaarikaid, mustikaid, sõstraid, maasikaid)
-
0.5 dlvett
-
0.5 dllaimimahla
-
1 kgmoosisuhkrut
-
2.5laimi peenelt riivitud koor
Valmistamisjuhend
Puhasta marjad ja kui vaja, eemalda lehed-varred. Kui tarvis, loputa külma veega üle. Lõika suuremad marjad väiksemateks tükkideks. Mõõda potti vesi, laimimahl ja marjad. Kuumuta keskmisel kuumusel kaane all, kuni marjadest hakkab tõusma auru. Lisa moosisuhkur ja sega. Lase keema tõusta ning lase keskmisel kuumusel vaikselt mullitades keeda 10–15 minutit, olenevalt marjade küpsusest ja kesta paksusest. Kui pinnale tekib vaht, koori see lusikaga ära. Sega vahepeal. Tõsta pott pliidilt ja lase moosil jahtuda, vahepeal segades. Kui vaja, eemalda pinnale tekkinud vaht. Lõpuks maitsesta moos riivitud laimikoorega. Tõsta moos hästi puhastesse klaaspurkidesse ja sulge tihedalt. Lase purkidel jahtuda ja tõsta need külmikusse. Moos saab oma lõplikult tardunud konsistentsi umbes ööpäevaga.