Otse sisu juurde
Prisma
Tooted

Iirisepätsid pekaanipähklitega

Bostonikoogi stiilis pärmitaignapirukas peidab endas kaneeli, suhkrut ja võid. Pealt katavad maiust karamellikaste ja pähklid.

Koostisained (12 portsjonit)

Pärmitaigen:

  • 2½ dl piima
  • 25 g pärmi
  • 1 dl suhkrut
  • ½ tl soola
  • 1½ tl kardemoni
  • 1 muna
  • 8–9 dl nisujahu
  • 100 g võid või margariini

Karamellikaste:

  • 2 dl vahukoort
  • 1 dl siirupit
  • ½ dl suhkrut

Täidis:

  • 70 g pekaanipähkleid
  • 50 g võid või margariini
  • 1 dl suhkrut
  • 2 tl kaneeli

Valmistamine

  1. Murenda pärm käesooja piima hulka. Lisa suhkur, muna, maitseained ja osa jahust ning sega. Sõtku sisse ülejäänud jahu. Lisa pehme rasvaine ning sõtku ühtlaseks tainaks. Jäta tainas seisma, kuni see on kerkinud kahekordseks.
  2. Lisa koor, siirup ja suhkur potti ning keeda umbes 5 minutit, kuni segu pisut pakseneb.
  3. Haki pähklid. Vala karamellisegu u 24 × 28 cm suurusesse madalasse ahjuvormi. Puista peale pooled hakitud pähklid.
  4. Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi ja rulli jahusel laual ristkülikuks. Määri taignale pehme või ning raputa peale kaneeli-suhkrusegu ja ülejäänud pähklid. Rulli tihedalt kokku ja lõika 12 viiluks.
  5. Aseta viilud lõikepind üleval vormi, karamelli ja pähklite peale. Kata ja lase kerkida 15 minutit kerkida.
  6. Küpseta 200 °C juures umbes 30 minutit. Jahuta, kummuta küpsetis ettevaatlikult alusele ja eralda kuklid üksteisest.