Otse sisu juurde
Prisma
Tooted

Kodune seitan ahju juurviljade ja tomati-ürdi kastmega

See on ideaalne valik, kui soovid loomse valgu asemel proovida midagi uut. Seitan pärineb Aasia köögist ning seda nimetatakse tihti "nisulihaks" tänu liha meenutavale tekstuurile. See on valmistatud jahus olevast nisugluteenist ja on toiduvalmistamisel mitmekülgne – seda saab grillida, praadida või ahjus küpsetada.

Valmistamine

  1. Sega suures kausis nisujahu ja sool ning lisa vähehaaval vett, kuni tainas on pehme ja kleepuv, kuid ei ole liiga märg. Sõtku tainas 10-15 minutit, et gluteen aktiveeruks kuni moodustub ühtlane pätsike. Kata kauss rätiku või toidukilega ning lase 30 minutit puhata toatemperatuuril.
  2. Pese ja koori juurviljad ning lõika sektoriteks, maitsesta soola ja pipraga lisades veidi õli, sega läbi ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, küpseta 45 minutit 180-kraadi juures või kuni juurviljad on küpsed ja kuldpruunid.
  3. Puhanud tainale lisa külma vett ja loputa, kuni tärklis on jahust eraldunud, kolm kuni viis korda, protsess võib võtta aega umbes 15 minutit. Tainapätsist jääb järele elastne mass – see ongi nisugluteen – Seitan! Lõika võrdselt 8-ks ning vormi "filee" sarnased tükid.
  4. Keeda madalal tulel soolaga maitsestatud vees umbes 10 minutit kuni "filee" tõuseb pinnale. Seitanit võib keeta ka maitsestatud vees, näiteks koos köögiviljade või vürtsidega, et anda sellele rohkem maitset. Samal ajal sega kausis kokku marinaadi maitseained, soovi korral lisa näiteks küüslauku või muid meelepäraseid ürte. Kurna valminud seitan sõelal ja lase marinaadis seista 15 minutit, seejärel prae pannil mõlemalt poolt kuldseks või pane ahju juurviljade juurde.
  5. Kastmeks kasuta purustatud tomateid ürtidega, lisa veidi soola ja suhkurt või muud magustajat, et tasakaalustada maitsed ning kuumuta madalal tulel 5-10 minutit. Kastmele lisa hakitud värske basiiliku lehed, jäta mõned basiiliku lehed alles toidu kaunistuseks.

Tõsta valmis saanud seitan, juurviljad ja kaste taldrikule, lisa basiiliku lehed ning naudi!