
Piparkoogi galetikesed kohupiima ja pohladega
Anna piparkoogitainale uus võimalus ning küpseta sellest mõnusaid talvehõngulisi koogikesi. Galeti võõrapärase nimetuse taga peidab end imelihtne tainapõhi, mille täidisele seab piirid vaid su oma fantaasia. Siinses retseptis ehivad piparkoogitainast põhja kohupiim ja pohlad, aga miks mitte katsetada näiteks ka toorjuustu, pirniviilude ja sinihallitusjuustupuruga?
(12 väikest või 2 suurt galetti)
400 g piparkoogitainast
200 g vaniljekohupiima
1 muna
200 g külmutatud pohli
Serveerimiseks tuhksuhkrut või karamellikastet.
Pane ahi 180 kraadile kuumenema ning laota ahjuplaadile küpsetuspaber. Klopi muna kausis kergelt lahti ning sega vaniljekohupiimaga. Kui kasutad juba sulanud pohli, nõruta need enne tädisele tõstmist sulamisel tekkinud vedelikust. Samas võid kasutada ka otse sügavkülmast võetud pohli, tulemus sellest ei muutu.
Jaga piparkoogitaigen 12 pallikeseks. Rulli tainapallid jahusel pinnal u. 10cm läbimõõduga ringideks. Tõsta igale tainaringile supilusikatäis kohupiimasegu ja selle peale teine supilusikatäis pohli. Tõsta lameda kööginoa abil tainaketta servad kuusnurkselt üle täidise nii, et tekiksid kuusnurksed koogikesed. Kui kirjeldus sind segadusse ajab, võid internetist eelnevalt galettide kuju ja kokkupanekut uurida – see on lihtsam kui enne proovimist tundub!
Tõsta galetid ükshaaval ettevaatlikult õhukese spaatli või pannilabida abil ahjuplaadile nii, et koogikeste vahele jääks piisavalt kerkimisruumi. Küpseta galette ahjus u. 15 minutit. Kui galetid valmis, tõsta need ahjust välja võttes küpsetusrestile jahtuma.
Kui soovid väikeste asemel küpsetada kaks suurt galetti, rulli pool tainakogusest juba küpsetuspaberi peal õhukeseks suureks kettaks. Tõsta küpsetuspaber koos tainaga ahjuplaadile, kata kohupiima ning pohladega ning keera siis servad täidise peale. Küpseta mõlemad galetid eraldi. Enne serveerimist võid galettidele puistada tuhksuhkrut või niristada peale karamellikastet.
NIPP! Kui galetiteost jääb kohupiimatäidist ja pohli üle, pane need lihtsalt väiksesse võiga määritud ahjukindlasse vormi ning küpseta 5-10 minutit või seni kuni kohupiim on vormis tahenenud. Nii saad väikse vaevaga mõnusa üllatusmagustoidu.