Otse sisu juurde
Prisma
Tooted

Hommikukuklid kaerajahust

Need vaevata valmivad kuklid on sinu pere uued lemmikud! Sega taigen ilma igasuguse sõtkumiseta õhtul kokku, jäta ööseks külmikusse kerkima ning pane hommikul paarikümneks minutiks ahju. Kui pere küpsetise lõhna peale ärkab, on sinul soojad kaeraleivad juba laual.

2 dl kaerajahu

2 dl kaerahelbeid

5 dl nisujahu

1 pk kuivpärmi

400 ml käesooja vett

1 dl oliiviõli

1 spl vedelat mett

1 tl soola

Taina peale lisamiseks veel veidi kaerahelbeid (2-3 spl). Võid need asendada meelepäraste seemnetega.

Sega suures kausis kõik kuivained (jahud, helbed, pärm ja sool). Sega mesi oliiviõliga ning seejärel veega, et mesi kindlasti lahustuks ja omaette tükki ei jääks. Kui kasutad tahket mett, võid esmalt osa veest kuumutada ja mee selle sees lahustada. Jälgi, et lisatav vesi oleks parajalt käesoe, mitte liialt külm ega tuline.

Lisa mesi-õli-vesi jahusegule ning sega puulusikaga hästi läbi. Tainast ei ole vaja sõtkuda, piisab hoolsast segamisest. Kata tainakauss kilega ning tõsta 12 tunniks külmkappi kerkima. Enne küpsetamist pane ahi 200 kraadile soojenema ning kata 15x23 cm küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Kalla taigen küpsetusvormi ning silu pealt märgade kätega ühtlasemaks. Lõika tainas noaga risti- ja pikkupidi läbi nii, et tekiks 12 eraldi ruudukest. Puista taina peale veidi kaerahelbeid. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit nii, et taigen hakkab pealt veidi pruunistuma. Kui sulle tundub, et taigen on põhjast veel pehmevõitu, võid lõpetuseks küpsetise vormist eemaldada ja veel ahjurestil nö. üle küpsetada, et põhi veidi taheneks.

Serveeri ahjukuumi kaeraleibu munavõi või hea juustuga. Kaeraleivakesed püsivad pehmed veel mitmeid päevi.