
Vahuveinid aastavahetuse peolauale: sära ja maitsete mäng
Aastavahetus on eriline aeg, mil koguneme pere ja sõpradega, et üheskoos vana aasta väärikalt ära saata ja uus rõõmuga vastu võtta. Selle piduliku sündmuse lahutamatuks osaks on vahuveinid, kuid alati ei pea tingimata olema laual kallis šampanja. On mitmeid suurepäraseid alternatiive, mis pakuvad samavõrd nauditavaid maitseelamusi ja luksuslikke hetki.
Cremant – Prantsusmaa säravam saladus
Cremant on Prantsusmaa vahuvein, mida valmistatakse sarnaselt šampanjale traditsioonilise meetodi järgi. Erinevus seisneb peamiselt piirkonnas, kust viinamarjad pärinevad. Kui šampanjat võib toota ainult Champagne’i piirkonnas, siis cremant’sid toodetakse erinevates Prantsusmaa regioonides, näiteks Alsace'is ja Loire’is. Need vahuveinid on tavaliselt õrnad, aromaatsed ja taskukohased – ideaalne valik neile, kes hindavad kvaliteeti, kuid ei soovi liialt kulutada.
Cava – Hispaania vastus šampanjale
Cava pärineb Hispaaniast, peamiselt Katalooniast, ning on samuti valmistatud traditsioonilise meetodi järgi. Sellel on tihti puuviljane ja kergelt röstitud pähklite noot, mis teeb cavast suurepärase kaaslase erinevatele suupistetele ja mereandidele. Cava on tuntud oma hea hinna ja kvaliteedi suhte poolest, mistõttu on see aastavahetuse peolaua jaoks kindla peale minek.
Corpinnat – Kataloonia tippkvaliteet
Laiemalt tuntud cava kõrval tasub tähele panna ka Kataloonia trendikat uut tulijat. Corpinnat on Hispaania vahuvein, mis pärineb Kataloonia südames asuvatest viinamarjaistandustest. See on loodud väikeste tootjate algatusel, et tõsta piirkonna vahuveinide kvaliteeti ja mainet. Corpinnat’d valmistatakse traditsioonilise meetodi järgi ning see peab vastama rangetele standarditele: käsitsi korjatud viinamarjad peavad olema pärit vähemalt 90% ulatuses Penedèsi piirkonnast ning kogu tootmisprotsess peab olema jätkusuutlik nii keskkondlikust kui ka kogukondlikust aspektist. Corpinnat' veinid on sageli keerukad ja rikkaliku maitseprofiiliga, pakkudes midagi erilist nii pidulauale kui ka tõelisele veinisõbrale.
Prosecco – Itaalia vahuveini võlu
Prosecco on maailmas üha populaarsemaks muutunud Itaalia vahuvein, mis on valmistatud Charmat' meetodil. See tähendab, et käärimine toimub suurtes roostevabast terasest paakides, mis annab veinile kerge ja värskendava iseloomu. Prosecco on tihti õunaliste ja lilleliste nootidega, sobides suurepäraselt nii tervitusjoogiks kui ka kergemate magustoitude kõrvale. Prosecco puuviljane iseloom on meelepärane ka neile, kes muid vahuveine liialt kuivaks peavad.
Avasta uut maailma!
Uue maailma vahuveinid, näiteks Tšiilist, Argentiinast, Austraaliast või Lõuna-Aafrikast, pakuvad unikaalseid ja eksootilisi maitseid. Nendes piirkondades toodetud vahuveinid on tihti puuviljased, troopiliste nootidega ning sobivad suurepäraselt neile, kes otsivad midagi põnevat. Proovi näiteks Tšiili traditsioonilise meetodiga valmistatud vahuveine või Austraalia Sparkling Shiraz’d, mis on punane vahuvein ja oma olemuselt täiesti ainulaadne, sobides eriti hästi näiteks Eesti peolaual nii tavaliste külmade liharoogade kõrvale.
Alkoholivabad vahuveinid – täiskasvanutele mõeldud valik
Aastavahetusel ei pea pokaal tingimata sisaldama alkoholi, et sädelev ja pidulik olla. Prismas on saadaval lai valik alkoholivabasid vahuveine, mis on loodud spetsiaalselt täiskasvanute maitsemeeli silmas pidades. Need joogid pakuvad mitmekülgseid maitseelamusi ja võimaldavad kõigil olenemata eelistustest ühise laua taga tähistamisest osa saada. Kui oled endiselt jõululainel, saad valida kasvõi glögimaitselise vahuveini, varakevadist hõngu sisaldab aga rabarberi-kuusevõrsemaitseline vahuvein. Prisma mitmekülgsest alkovabade vahuveinide valikust leiad kindlasti nii intrigeerivaid kui ka traditsioonilisi peojooke.
Kui isutab siiski šampanja järele...
Kui soovid siiski ehtsat šampanjat, kuid eelarve seab piirid, tasub pilk suunata Prismasse. Charles Vincent Champagne Brut KPN-i kasuks räägib väga hea hinna ja kvaliteedi suhe, pudeli hinnaks on vaid 19.99 €. Nii saad nautida šampanja elegantseid mullikesi ja luksuslikku maitset taskukohase hinnaga. Hea hinna põhjuseks pole mitte kehvem kvaliteet, vaid asjaolu, et Prisma toob seda ise maale. Charles Vincent Champagne Brut KPN on valmistatud „Pinot Noir”, „Pinot Meunier“ ja „Chardonnay“ viinamarjadest ning see on värske ja tsitruseline, pika järelmaitsega.
Mis teeb šampanja eriliseks?
Vaadates poes vahuveinide riiulit, võib küll nõutult õlgu kehitada, et miks mõni pudel teisest nii palju kallim on. Kui jätta kõrvale turundus – trendikad brändid on tihtipeale kallimad – tuleb mängu siiski piirkonna prestiižikus ning kogu tootmisprotsessile seatud nõuded. Parim näide rangelt piiratud alal valmivast vahuveinist on muidugi šampanja. Šampanjat toodetakse ainult Prantsusmaal, Champagne'i piirkonnas, kus on ideaalsed tingimused viinamarjade kasvatamiseks.
Šampanja valmistamisel kasutatakse küllaltki töömahukat ning aeganõudvat traditsioonilist meetodit (méthode champenoise), mis hõlmab teistkordset kääritamist pudelis. Ka šampanjamarjade valikule kehtivad ranged reeglid: kasutatavad viinamarjasordid on peamiselt „Chardonnay“, „Pinot Noir“ ja „Pinot Meunier“ ning neli vähem tuntud viinamarja. Kõrgeima kvaliteedi tagamiseks on šampanja tootmisprotsess väga täpselt reguleeritud. Ranged reeglid ning šampanjale sobilike viinamarjade kasvatamiseks pindala piiratus teeb šampanjast maailma hinnatuima vahuveini.
Kultuurne alkoholitarbimine – kuidas muuta hetk mälestusväärseks
Aastavahetuse pidu on suurepärane võimalus muuta alkoholitarbimine teadlikuks ja huvitavaks. Võid näiteks paluda igal külalisel otsida oma toodud joogi kohta mõni huvitav fakt – kust piirkonnast see pärineb, milliseid viinamarjasorte on kasutatud või mis on selle valmistamise eripärad. Jagage neid fakte seltskonnas teistega ja rikastage oma õhtut uute teadmistega.
Vahuveini joomine on kunst ning selle nautimine võiks olla rohkem kui lihtsalt klaasi tõstmine. Kasuta sobiva kujuga klaase, mis toovad esile joogi parimad omadused, ja serveeri seda õigel temperatuuril ((umbes 7–9°C). Vala klaasi korraga vaid kolmandik, et seal oleks ruumi mulli ja aroomi mängule.
Vahuvein ei pea olema ainult tervitusjook. Proovi seda erinevate roogade, näiteks mereandide, kergete juustude või isegi soolaste suupistetega. Õige sobitamine toob esile vahuveini parimad omadused.
Võta aega, et tähistada lähedaste koos veedetud hetki, hinnata möödunut ja vaadata lootusrikkalt tulevikku. Las iga mull klaasis sümboliseerib uut võimalust ja iga teadlikult nauditud sõõm loob uusi mälestusi ja kogemusi. Head vana aasta lõppu ja sädelevat uut aastat!