
Marjad mahlaks
Olen ise ka ikka suviti mahlasid teinud. Kui marjapõõsad lookas, on mahl ju parim viis saak talle panna.
Kui aurutit veel meie majapidamises ei olnud, valmistasin mahla marjadest vedeliku välja keetmise teel. Mida pikemaks põõsasterida kasvas, seda töömahukamaks keetmine läks. Lõpuks auruti ostnud, ei saanud enam arugi, miks seda ometi varem ei võinud teha!
Mahlategu aurutiga on oluliselt tervislikum, puhtam, lihtsam ja kiirem. Lisaks mahutab auruti suure portsu marju, nii et ühe mahlateoga võib korraga teha mitmeid liitreid mahla.
Ma ei räägi siinkohal muidugi hiiglama suurtest marjapõldudest ega puuviljaaedadest, mille saagi töötlemiseks on hoopis teistsugust tehnikat vaja. Keskmise koduaia mõnelt marjapõõsalt ja viljapuult korjatud saagi koduköögis mahlana säilitamiseks on aga 8-15 liitrine auruti igati nutikas investeering.