Otse sisu juurde
Prisma
Tooted

Mari-Liis Ilover: toidu kallinemine vähendab selle raiskamist ja paneb nutikalt kokkama

Pole vist inimest, kes ei oleks märganud toiduainete hinnatõusu. Näiteks Prisma tellitud uuringust selgus, et lausa 37% inimestest arvab, et nende majanduslik olukord muutub kehvemaks. 35% uuringule vastanutest peavad valima, mida ostavad, ja otsima soodustusi. Lihtne on kiruda ja toriseda, aga see ei ole mingi lahendus.

Esmalt pean südamelt ühe asja ära rääkima. Tean, et see on praegu äärmiselt ebapopulaarne arvamus, aga leian, et toit ei peagi väga odav olema. Statistika näitab, et me raiskame kodudes toitu täiesti ebanormaalsetes kogustes ja üks põhjus selleks on kindlasti olnud hind. Kui rahakoti raudu tuleb rohkem paotada, mõeldakse tõenäoliselt oluliselt rohkem sellele, kuidas kõik hangitu ära kasutada, ja arvestatakse ostmisel ka kogustega. Ei ole tarvis osta rohkem, kui jõuad ära süüa. Ilmselgelt ei meeldi hinnatõus kellelegi, aga positiivse poole pealt toon siiski välja asjaolu, et austus ja lugupidamine toidu suhtes suurenevad ning toiduraiskamine väheneb.

Mina ja mu pere oleme keskmisest rohkem toiduteemadega seotud, hea toit on meil A ja O. Lubame endale teinekord ka hinnalisemaid toiduaineid – kas siis kodumaistelt väiketootjatelt või midagi eriti eksootilist. Kuigi endale tuleb head-paremat lubada, siis igapäevasel toidutegemisel on mitmeid võimalusi raha kokku hoida mõne praktilise nipiga.

Kokka toit ise, kasuta võimalikult vähe valmistoitu. Kui tunned, et kokkamisoskusi on vajaka, käi kokanduskursustel või vaata kasvõi Youtube’ist inspireerivaid videoid, kus palju tehakse “puust ja punaseks”. Mõistan, et ise nullist söögitegemiseks kulub aega (mitte küll alati), aga tervise, maitse ja rahakoti huvides võiks selle aja siiski võtta ja valmistada korraga suurema koguse. Näiteks podistada suure potitäie aromaatset kondipuljongit või hautada suussulavaks suure lihatüki. Mõlemad saab panna sügavkülma ja kasutada mitmel korral erinevate maitsvate roogade tegemisel.

Olen veendunud, et hea toit ei pea olema eksklusiivne ega kallis. Küll aga peab toit olema kvaliteetne, maitsev ja toitainerikas. Nädal aega saia, makarone ja keeduriisi süües saab ilmselt hulga raha kokku hoida, aga kuhu jäävad elu ilusamaks tegevad maitseelamused? Ja mida tervis sellisest “dieedist” arvaks? Lihtne viis tervisliku roa kokkupanemiseks on valem: pool toidust on värvilised köögiviljad, ülejäänu pooleks süsivesikud (kartul, riis, pasta, tatar, kruubid jne) ja valgud (liha, kala, muna, oad-läätsed, tofu jne).

Vali söögitegemiseks hooajalisi köögivilju, muuhulgas juurikaid, mis on soodsad, eriti lahtiselt ostes. Neist saab mõnusaid padasid, suppe, määrdeid, salateid, näksivaagnaid jne. Praegu maksab Prismas näiteks kapsa, porgandi ja kõrvitsa kilo alla euro. Neil kõigil on nii palju häid kasutusvõimalusi, vaata ideid kasvõi järgnevatest retseptidest.

Liha ostes anna võimalus soodsamatele tükkidele, mis esmapilgul ei paku kuigi palju inspiratsiooni, kuid tegelikult on suure potentsiaaliga. Selliste tükkide puhul on harilikult tegu sidekoerikkama lihaga, mille maitse on tummisem ja rikkalikum kui näiteks sisefileel. Või on lihas kondid, millest tuleb puljongile ja pajaroogadele ekstra hea maitse. Olen alati öelnud, et lihtne ja isegi igav on olla gurmaan, süües vaid fileed. Odavama hinnaga lihatükkide kasutamine koduköögis ei tähenda ainult kokkuhoidu, vaid ka avatud maitsemeelt ja loomingulisust.

Kasuta julgemalt erinevaid teravilju. Kruubid, tatar, hirss, maisitangud jms on kõik toitvad, maitsvad ja pakuvad nii palju kasutusvõimalusi pajaroogadest pannisegadike ja salatiteni. Nende hind on sealjuures väga rahakotisõbralik.

Tekita kappi sahvririiul, kus hoiad erinevaid konserve, pikalt säilivaid kuivaineid jms. Neid on mõttekas osta sooduspakkumiste ajal korraga suuremates kogustes. Oad, kikerherned, tomatikonservid, kookospiim, oliivid, tuunikala, õlid, sool, suhkur – kui need on alati kapist võtta, jääb nii mõnigi tarbetu poeskäik ja raha kulutamine ära. Sama teema sügavkülmaga – varu hinnakampaania ajal köögivilju, marju, krevette ja muud head-paremat, nii on tükk aega soodsad toiduained omast käest võtta.

Jagan kahte retsepti, mis valmivad soodsalt ja maitsevad sealjuures lihtsalt suurepäraselt. Kokkamisprotsessi tuleb mõlema puhul panustada ehk keskmisest rohkem, aga tulemus on nii hinna kui ka maitse osas kindlasti ajakulu väärt. Pealegi, söögitegemine on ju nagu stressiteraapia: podistad ja küpsetad köögis omas rahus muusikat kuulates või omi mõtteid mõlgutades, vastu saad sööjate tänu ja rõõmsa meele heast toidust. Win-win!