
Värske tšilli lisab särtsu tuttavatele toitudele
Kasvatad ise tšillisid või oled neid poes vaadanud, kuid ei tea, kus ja kuidas neid kasutada? Tšilliga saad lisada uue maitsenüansi nii kartulipudrule, šokolaadikoogile kui ka puuviljasalatile. Selleks, et kõik maitsed oleksid tasakaalus, lisa tšillit alguses vähehaaval, nii saad toidule just õige teravuse.
Kuidas tšillit toidule lisada?
Kuigi paljudele võib olla tuttavam tšillipulber, tasub poest osta ka värsket tšillit. Selle maitse on palju värskem ja nüansirikkam kui pulbril. Lisa tšillit alguses vähe ja lase toidul veidi maitsestuda, seejärel maitse ja otsusta, kas soovid lisada veel. Nii saavutad maitse ja teravuse täiusliku tasakaalu. Maitse ja teravuse ühtlaseks jaotumiseks haki kaun väga peeneks. Suuremate koguste purustamiseks on soovitatav kasutada mikserit. Kui toit sai liiga tuline, aitab tšilli tugevust hästi balansseerida soola, suhkru või sidrunimahla lisamine.
Tšillisortide teravus ja selle maitsekestus suus on väga erinevad. Teravust andvat kapsaitsiini leidub kõige rohkem tšilli valgetes seemnekihtides, kust see kandub ka seemnete pinnale. Kui soovid teravust veidi vähendada, poolita tšillikaun ja kraabi seemned koos seemnekinnitustega välja näiteks väikese lusika abil. Puhastamisel kasuta ühekordseid kummikindaid ja väldi silmade hõõrumist. Kui tšilli peaks silma sattuma, kõrvetab see tugevalt, kuid ei ole siiski ohtlik.
Viis nutikat viisi tšilli kasutamiseks
- Jääkuubikutes: Püreesta tšillid vähese veega ja külmuta vormides jääkuubikuteks. Neid on mugav lisada suppidesse ja hautistesse, et anda roogadele hetkega särtsu.
- Maitseõlis: Pane poolitatud tšillikaun toiduõli sisse ja lase sel paar päeva maitsestuda. Saadud õli sobib hästi nii salatitesse kui ka marinaadidesse.
- Anna tšilliga särtsu ka salatitele. Ilmade soojenemisel tekib suurem isu värskete salatite järele. Klassikaline kapsa-porgandisalat „Coleslaw“ muutub hetkega põnevamaks, kui seda maitsestada Aasia stiilis tšilliga.
- Terav Kuradi moos on tomatitest ja tšillist keedetud magus-vürtsikas moos, mis sobib suurepäraselt kanaroogade, pitsa ja juustuga. Kui segad moosi hapukoore või paksu jogurtiga saad suurepärase dipi krõbedate suupistete kõrvale.
- Tšilli ei pea jääma vaid soolaste roogade pärusmaaks, proovi julgelt tšillit ka küpsetistes! Näiteks tšilli ja tume šokolaad sobivad omavahel imehästi!